Jak se správně vaří rýže

Rýže je jedním ze základních světových potravin a i samotná se dá servírovat jako příloha ke spoustě různých jídel. Jakožto hodnotný a přitom levný zdroj živin ji oceňují v mnoha kulturách po celé generace. Její příprava je přitom velmi jednoduchá a nezabere ani moc času. Pojďme si nyní v pár opravdu snadných krocích ukázat, jak na vynikající, nadýchanou a nelepící rýži v domácích podmínkách.

1. Krok

Do hrnce dejte vařit zhruba hrníček a půl vody. Přidejte do vody zhruba ¼ čajové lžičky másla. Právě máslo nám pomůže, aby se zrnka rýže nelepila dohromady.

Vaříme rýži - krok 1
Vaříme rýži – krok 1

2. Krok

Do misky nebo cedníku nasypte hrníček rýže a opláchněte ji v tekoucí vodě. Před dalším krokem vytřepte přebytečnou vodu.

Vaříme rýži - krok 2
Vaříme rýži – krok 2

3. Krok

Poté, co se začne voda v hrnci vařit, nasypte do ní právě opláchnutou rýži. Vařič ztlumte na poloviční plamen. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte vařit po dobu 20 minut.

Vaříme rýži - krok 3
Vaříme rýži – krok 3

4. Krok

Během vaření občas obsah hrnce promíchejte, aby se rýže nelepila na dno. Vždy pak znovu přiklopte.

Vaříme rýži - krok 4
Vaříme rýži – krok 4

5. Krok

Po 20 minutách by se měla voda vyvařit a proto sundejte hrnec z vařiče a nechte 5 minut odstát. Sundejte pokličku (pozor na horkou páru). Načechrejte rýži vidličkou, aby se mezi jednotlivá zrnka dostal vzduch, a můžete nakládat na talíř.

Vaříme rýži - krok 5
Vaříme rýži – krok 5

Uvedené množství by mělo stačit na dvě velké či čtyři střední porce.

Přejeme dobrou chuť! ;)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru