Rýže je jedním ze základních světových potravin a i samotná se dá servírovat jako příloha ke spoustě různých jídel. Jakožto hodnotný a přitom levný zdroj živin ji oceňují v mnoha kulturách po celé generace. Její příprava je přitom velmi jednoduchá a nezabere ani moc času. Pojďme si nyní v pár opravdu snadných krocích ukázat, jak na vynikající, nadýchanou a nelepící rýži v domácích podmínkách.
1. Krok
Do hrnce dejte vařit zhruba hrníček a půl vody. Přidejte do vody zhruba ¼ čajové lžičky másla. Právě máslo nám pomůže, aby se zrnka rýže nelepila dohromady.
2. Krok
Do misky nebo cedníku nasypte hrníček rýže a opláchněte ji v tekoucí vodě. Před dalším krokem vytřepte přebytečnou vodu.
3. Krok
Poté, co se začne voda v hrnci vařit, nasypte do ní právě opláchnutou rýži. Vařič ztlumte na poloviční plamen. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte vařit po dobu 20 minut.
4. Krok
Během vaření občas obsah hrnce promíchejte, aby se rýže nelepila na dno. Vždy pak znovu přiklopte.
5. Krok
Po 20 minutách by se měla voda vyvařit a proto sundejte hrnec z vařiče a nechte 5 minut odstát. Sundejte pokličku (pozor na horkou páru). Načechrejte rýži vidličkou, aby se mezi jednotlivá zrnka dostal vzduch, a můžete nakládat na talíř.
Uvedené množství by mělo stačit na dvě velké či čtyři střední porce.
Přejeme dobrou chuť! ;)