Vlastníte svůj kávovar delší dobu a zdá se vám, že káva z něj už nechutná tak dobře jako dřív? Pravděpodobně nastal čas na jeho vyčištění. Ale nebojte se, nebude potřeba kupovat žádné komplikované a drahé čistící sady, ani dávat kávovar do servisu. My vám nyní ukážeme, že se to dá zvládnout i pomocí běžného domácího octa. Za chvilku si už opět můžete vychutnávat sálek lahodného kafe jako dřív.
Co budete potřebovat
- Klasický kávovar „překapávač“
- Vodu
- Ocet
Návod
1. Vylijte veškeré zbytky kávy v konvi a vyprázdněte i trychtýř s filtrem (případně i se zbytky staré kávové směsi)
2. Vypláchněte skleněnou konev studenou vodou a poté ji naplňte směsi složenou z jednoho dílu octa a dvou dílů vody.
3. Tuto směs přelijte do zásobníku kávovaru. Tím, že jsme si směs předem připravili ve skleněné konvi, přesně víme, kolik do ní posléze opět nateče. Kávovar zapněte, aby se směs přivedla k varu. Poté, co se celý vařící cyklus dokončí, kávovar vypněte.
4. Celou převařenou směs pak nechte v konvi ještě zhruba 15 minut odstát.
5. Celý tento postup pak zopakujte ještě dvakrát, tentokrát ale už jen s čistou vodou. Zbavíte se tak veškerých zbytků octa, který se mohl někde usadit. Vždy pak nechte 15 minut vychladit.
6. Umyjte konev i filtrový trychtýř teplou vodou s trochou saponátu. Vypláchněte a máte hotovo.
Následně si můžete připravit kávu, která bude chutnat jako když byl kávovar nový.
Tipy na závěr:
- Ideální frekvence čistění kávovaru je zhruba jednou měsíčně.
- Pokud takto čistíte kávovar poprvé nebo byl opravdu hodně zanešený, můžete cyklus se směsí octa a vody opakovat dvakrát za sebou a teprve poté dvakrát cyklus s čistou vodou.